Column – Ik ben in Heerlen: Wat nu? – De Nieuwe Nieuwe Nor

cropped-img_5709-e1496331867465.jpg

De Nieuwe Nor gaat uitbreiden. We krijgen er een nieuwe Nieuwe Nor bij. Fantastisch nieuws. De Gemeente Heerlen-Landgraaf krijgt zo zijn vijfde popzaal, ik tel gemakshalve het Cultuurhuis wél mee. Vijf popzalen. Dan hebben we er meer dan bijvoorbeeld de Europese Culturele Hoofdstad van 2018.

Ergens in 1992 mocht ik met mijn bandje Driftwood optreden in De Nor. De, nog altijd, legendarische Rick Nolov Band stond groot op de langwerpige filmrolposter gedrukt. Driftwood stond daar heel klein onder vermeld. Uiteraard speelden wij grunge, uiteraard hadden we allemaal lang haar en uiteraard deden we heel cool, maar waren diep van binnen strontzenuwachtig. Het publiek rookte in alle rust sigaretjes en dronk met veel ontspanning biertjes. Ze klapten zeer beleefd toen we klaar waren. Ze waren blij dat Rick Nolov bijna zou gaan beginnen.

In welke zaal zou mijn oude bandje nu eigenlijk thuishoren? Ik ben zelfbewust genoeg om te weten dat we niet goed genoeg zouden zijn voor de Limburgzaal. Al heeft Driftwood al eens op de planken gestaan in de Rabozaal. Tijdens de Bernardinusrevue hadden we een ‘headbang-act’ waar ik nog steeds wekelijks voor naar de fysio moet. De Nieuwe Nieuwe Nor zou vast ook te hoog gegrepen zijn, al deden wij destijds mee aan Kunstbende. Daar was destijds een plaats te verdienen voor Rocking Kolonia. Die goede ouwe tijd. Eerlijk gezegd denk ik dat de Nieuwe Nor (en dan bedoel ik dus de huidige) zelfs een stap te hoog zou zijn voor ons. De Oefenbunker denk ik ook. In het café van het Cultuurhuis zouden we de mensen zelfs wegjagen. Klein Berlijn zou misschien het beste passen. Al waren wij niet van de lange soundcheck. Tijdens Cultura Nova kwam ik daar een bandje tegen die verhieven de soundcheck tot kunst. Om vervolgens in een dikke schaduw te staan van Merlijn Huntjens. Voor mij was het Schelmenhofje: Klein Merlijn.

Deze maand staan in onze popzalen onder andere geboekt: Marillion, Jared Hart, The Cooder Connection, Sebastian Sturm en een Pink Floyd Tribute. Dan hebben we verder nog de Popronde en staan er op het Festival van de Toekomst nog een sloot artiesten. Oké ikzelf sta ook ergens. In het kleinste zaaltje van Theater Heerlen. Maar ik ken mijn plek en ben er bovendien trots op. Er valt zo ongelooflijk veel te beleven in Heerlen. De uitbreiding van de Nieuwe Nor met een Nog Nieuwere Nieuwe Nor, zorgt straks voor nog meer beleving.

Driftwood is in 1994 opgehouden te bestaan. We gingen ten onder aan drugs, drank en het feit dat de er enkele leden – lees iedereen behalve ikzelf – het een goed idee leek om te gaan studeren in het Noorden. Ik was de verstandigste, ik bleef hier. Vandaag de dag woont de bassiste in Boxtel. Daar is iedere maand een karaokeavond in Café d’n Boer. Een ander woont in Lochem. Daar heb je een muziekcafé, maar mag alleen muziek gemaakt worden als de biljartclub uitgespeeld is. En dan woont er nog iemand in Utrecht. Daar schijnt dan wel af en toe iets te doen te zijn, maar daar zal niet zo snel meer een popzaal worden gebouwd. De sukkels weten niet wat ze hier missen.

Een reünie zou me leuk lijken. Vroeger was alles beter? Fuck it! We gaan nieuwe nostalgie scheppen. In onze Nieuwe Nieuwere Nieuwste Nor. Wat me brengt op het volgende: Verander die naam nou eens!!! De Nor. Simpelweg. De Nor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s