Column L1 – maandag 27 november

contact

Je zou zeggen het is maandag. Gewoon een frisse nieuwe start van een nieuwe week. Heerlijk zo’n maandag. Maar nee… zo is het niet lieve mensen. OOK VANDAAG ZIJN ER NOG WINKELS DIE BLACK FRIDAY AANBIEDINGEN HEBBEN!!! Het is maandag. Maandag. Geen vrijdag. Ik ben toch niet gek?

Black Friday. Het is de zoveelste rampzalige overgewaaide commerciële Amerikaanse kut-activiteit die we gaan kopiëren. Na het, nooit echt van de grond komende, Halloween en het totaal overbodige Valentines Day, nu dit. Nog even en we zitten de vierde donderdag van november massaal kalkoen te eten, nadat Marianne Thieme één kalkoen gratie heeft verleend.

Als de medicijnindustrie nou Black Friday aanbiedingen had, dan kon ik het nog begrijpen. Als apothekers zelf hun medicijnen willen fabriceren, omdat zij het ook te duur vinden, is er iets goed mis. Ikzelf slik drie pillen per dag. Op doktersrecept. Ik heb meestal in maart mijn eigen risico al aan gruzelementen geslikt en dat kan eerder zijn, als ik me vergrijp aan Hollandse garnalen of spekblokjes uit de supermarkt. Hoezo… te duur?

Afgelopen week was er een doorbraak in de strijd tegen Malaria. Er is in Nederland hoogstwaarschijnlijk een vaccin tegen één van de dodelijkste ziektes op aarde uitgedokterd. Maar wat gaat het uiteindelijk kosten? Ik hoor de medicijnman in Afrika al tegen het doodzieke kind zeggen: “Hebben? Vierduizend euro alsjeblieft. Pinnen of contant?”

De EMA verhuist van Londen naar Amsterdam, misschien dat we ze eens een rondje kunnen laten meefietsen met Dokter Co. Dokter Co is een gepensioneerd arts. Dokter Co is 81 jaar, maar heeft de energie van een paard. Als Dokter Co was gaan ‘filibusteren’ (nog zo’n slechte Amerikaanse gewoonte) om de wet-Hillen tegen te houden, stond hij nou nog te lullen. Zonder kutbril. Zonder medicatie. Gisteravond was er een docu over Dokter Co op NPO3. Ze bestaan nog, mensen met liefde voor het vak en de medemens. Zonder erkenning te willen. Zonder subsidiepotje. Maar vooral zonder angst, helpt hij illegale vluchtelingen. Mag dat? Nee… eigenlijk niet. Maar de A7 blokkeren mag ook niet. En een klas in hollen om te protesteren mag ook niet. Voor Dokter Co is het iedere dag een zwarte dag en niet alleen op vrijdag. Ik wens u een fijne week.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s