Column Ik ben in Heerlen: Wat nu? – Het mysterie van de Lange Jan

20171201_135217

Al 3 jaar schijf ik columns voor de typisch Heerlense website: Ik ben in Heerlen: Wat Nu?
Deze website van Rian Moonen geeft een eigentijds beeld van onze stad. Wil jij de stad eens anders bekijken? Klik ff op de link. Ik ben in Heerlen is: hip, trendy, kijkt met een vette knipoog, biedt je leuke afwisselende columns en geeft je super toffe tips. Een keer per maand, vind je op de site een column van mij. Hieronder vind je de laatste:

Het mysterie van de Lange Jan

In de vitrine van Schunck* is op dit moment de tentoonstelling “The Post-Industrials” te bezichtigen. Nou moet ik zeggen dat ik regelmatig in Schunck* te vinden ben. Ik eet er graag een hapje bij de Mijnstreek, drink er graag een Latte bij Bagles and Beans. Ik werk er soms op de eerste verdieping. Ga zo nu en dan nog wel eens een filmpje pakken bij Filmhuis de Spiegel. Maar voor een tentoonstelling was ik nooit zo snel te porren. Maar waarom eigenlijk niet? Ik trok de stoute schoenen aan.
De tentoonstelling bevindt zich op de begane vloer. Niks trappen lopen. Gewoon kijken. En het is nog gratis ook. De gehele vitrine hangt vol met foto’s. Foto’s uit de tijd dat de mijnen net dicht waren en de punkers, rockers, krakers en hippies zich in Heerlen, net als in de rest van Nederland, roerden.

De foto’s zijn genummerd. Dus ik begin zo neurotisch als ik ben gewoon bij nummer 2. Waarom? Hij hangt nou eenmaal vóór nummer 1. Op deze foto valt de ‘Lange Jan’. De foto is gemaakt op 21 augustus 1976 door Dries Linssen. De val zelf is alleen al interessant. Op de foto breekt de schoorsteen in zijn val. Zoals we uit de verhalen weten, is de ‘Lange Jan’ destijds naar de verkeerde kant gevallen. Hij nam in zijn val een hoogspanningsleiding mee, maar ik kan op de foto niet goed zien of dat al gebeurd is. De halve stad zat na deze val zonder stroom. De ‘Lange Jan’ viel uiteindelijk op een leegstaand gebouw, waar zich onder andere het Bureau van Mijnschade in had gevestigd. Jan had gevoel voor humor.

De maker is, zoals ik eerder al vermeldde, Dries Linssen. Dries had vroeger een fotozaak op de Valkenburgerweg, Foto 3 Poot. In de tijd dat je je foto’s nog moest laten ontwikkelen, kwam ik er regelmatig aan de hand van mijn vader. Mijn vader was een hobbyfotograaf. We waren een paar keer per jaar bij Foto 3 Poot te vinden. Na de vakantie bijvoorbeeld, of als we weer eens een oersaai familiefeest achter de rug hadden. Mijn vader verschool zich al te graag achter de camera, want dan hoefde hij zelf niet op de foto.
Een ding viel mij altijd op in de winkel van Dries. Als je binnenstond, voor de toonbank, keek je tegen een deuropening. Aan weerszijden van de deuropening stonden lichtbakken met daarin een fotocollage van de gehele val van de ‘Lange Jan’. Vanaf het moment dat hij aan zijn val begint, tot het moment dat hij op zijn rug ligt. In een twintigtal foto’s schitterend in beeld gebracht. Het liet steeds een diepe bewondering op me achter. Zo veel zelfs, dat ik het er nu nog over heb. In mijn hele beleving ging ik er altijd vanuit dat die serie foto’s gemaakt was door Dries Linssen zelf, het was immers zijn fotowinkel.
Als ik voor de vitrine sta van Schunck*, zie ik dat de foto gemaakt is vanuit een totaal ander perspectief. U snapt mijn vraag dus al: Hoe kan dat? Is Dries supersonisch snel? Of zijn de foto’s uit de winkel destijds door iemand anders gemaakt? Of is de foto van deze expositie door iemand anders geschoten? Zoveel vragen. Ik heb pas één foto uit de vitrine gezien en er zit nu al chaos in mijn hoofd.

Ik kijk weer naar de foto in de vitrine van Schunck*. Beseffend dat Dries of de mysterieuze andere fotograaf die deze plaat geschoten heeft zich in ieder geval aan de regels gehouden heeft. Ik kan deze fotograaf complimenteren. Niet alleen omdat het een mooie foto is. Ook omdat hij een van de weinige is die zich aan het verbodsbord houdt, dat bevestigd is op de hekken.

De tentoonstelling ”The Post-Industrials” is te zien tot en met 14 januari. Gratis en voor niks. Gaat dat zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s