Column voor Ik ben in Heerlen: Wat nu? – Palenplakkerij

20180310_101919

De verkiezingstijd is weer aangebroken. Het is u vast al opgevallen dat onze stad weer vol hangt met mensen die ons ontzettend graag willen vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Ik krijg bijna medelijden met de lantaarnpaal waar geen bord aan gehangen is. Sommige palen hebben soms wel drie politici hangen, een hele enkele lantaarnpaal is poedelnaakt. Zit er een strategie achter deze palenplakkerij of wordt het er willekeurig tegenaan gehangen? Mag ik een bord verwijderen, als mijn woonkamerzicht is verloederd? Of is de politicus onschendbaar? Waarom houdt de politieke flyer zich niet aan mijn NEE-NEE- sticker? Kunnen we niet terug naar één groot bord waar iedere partij één poster op mag plakken? Er zijn zoveel vragen.

De stad hangt overvol met kartonnen borden en ik kijk er naar en heb zo hier en daar mijn bedenkingen. Neem nou de borden van de VVD met de slogan: nu doorpakken. Ik lees daar steeds: nu doorplakken. Het zijn gewoon zooooo ontzettend veel borden. En er is er niet één die inspeelt op dat ene woord wat ze ons tot vervelends toe onze strot in proberen te duwen: Urban. Er is geen enkele Urban poster. Een gemiste kans. De optocht moest urban, de evenementen moeten urban, parken moeten zelfs urban, alles moet urban. Maar zelf het voorbeeld geven? Ho maar!

Een ander thema is duurzaamheid. Ik dacht dat dat een thema zou zijn van de Partij van de Dieren. Maar ze hebben óf te weinig poster voor de borden. Of te veel bord voor de poster. Ik vraag me steeds vaker af, wat plan A eigenlijk inhield. De poster zelf is dan weer wel duurzaam. Geen lijstnummer, geen foto’s, kortom, je kunt ze de komende 30 jaar gebruiken, zoals Hart-Leers dat ook doet. Duurzaam posters plakken. Er hangt zelfs een poster van Roel van 20 kilo geleden, met het lijstnummer van destijds afgeplakt. Dat is pas duurzaam! Daarnaast hebben de posters van Hart-Leers nog een functie. Zo markeren ze alle leegstaande panden met achterstallig onderhoud. Er zijn zelfs boze tongen die beweren dat de posters de panden overeind houden. Ze plakken hele etalages schots en scheef vol.

Daar kan Roel zelf niks aan doen, dat waren de joints. Hij is waarschijnlijk begonnen met plakken bij de Capricorn. Wat niet zo duurzaam is, is dat hij er weer te veel hangt. Zelf kopt hij groot op zijn website dat hij een record gevestigd heeft, maar dat is niet zo vreemd. De andere kandidaten hebben namelijk gewoon een baan.
De positie van de borden lijkt door sommige kandidaten zorgvuldig gekozen. Zeker als ik Tom Dragstra van D66 mag geloven. Hij heeft zijn bord onder de wegwijzer Brunssum-Landgraaf gehangen. Daar is over nagedacht. Net als het bord van Aloys Bruggeman van de VVD die heeft hem op de verkeersdrempel van de Voskuilenweg geplant. Levensgevaarlijk, ik heb de man al bijna drie keer aangereden. Op de terugweg zag ik een passende tekst op de achterzijde staan: VVD. Voor meer veiligheid! Trouwens, dat handje linksonder op de posters: Ik blijf er een rukhandje in zien.

Het CDA heeft niet de meest tactische poster hangen. Het gehele team is te zien in mooie groene jassen. Ze staan op de trappen voor Schunck*. De poster is afgesneden langs de kerk. Die staat er nét niet op. Laat het de deken niet horen! Daar zitten hele campagneteams weken lang op te broeden. Evenals op de slogan. De stadspartij prijkt met: Het alternatief. Dat is natuurlijk lulkoek er zijn 11 alternatieven. Of Groen Links: Verandering begint in Heerlen. Als verandering in Heerlen begint, waar moeten we Kerkrade dan plaatsen? De SP heeft: Voor elkaar. Gemaakt in een WordArt-programma op een commodore 64. Waarom zou je er energie in steken als je veruit de grootste bent. Ze hebben het voor elkaar! Ahh… nu snap ik ‘m.

Ik hou me maar vast aan het feit dat de partijen gebroederlijk in een straat hangen. De PvdA kopt niet voor niks “Samen vooruit”. Al zijn ze toch behoorlijk in de steek gelaten door hun wethouder. Daaronder hangt het bord van de OPH, voor nu en later. Daar mag Barry zich dan aan vasthouden. Over een week zullen we weten of de borden hebben geholpen. Over twee weken wil ik er in ieder geval geen één meer zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s