Column Vrijheid – Bevrijdingsfestival Roermond

Vrijheid

Laten we het eens over vrijheid hebben. In aanloop naar dodenherdenking is actiegroep nummer zoveel-honderd-zoveel onder een tegel vandaan gekropen. We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin iedereen die het ergens niet mee eens is, een actiegroep, petitie, Facebook-actie, Hashtag of een ander platform, de wereld in slingert.

Afgelopen week hadden we de actiegroep #geen4meivoormij, in de persoon van Rogier Meijerink, die het nieuws haalde. Zijn Facebookpagina scoort nog geen 275 likes, maar werd nationaal nieuws. Hij maakte bezwaar dat bij de herdenking op de Dam ook militairen worden herdacht die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog oorlogsmisdrijven hebben gepleegd. Hij wilde daarom, omdat hij dat vindt, een luchtalarm laten afgaan op de Dam. Tijdens de twee minuten stilte.

Daar wringt het bij mij. Omdat hij iets vindt, moet de orde verstoord worden. Ik snap het niet meer. We vieren Sinterklaas met pimpelpaars gekleurde Pieten. We spelen geen Cowboy en Indiaantje meer. Negerzoenen zijn bij wet verboden. De Gay Parade is een wereldwijd fenomeen geworden, omdat zij die wij normaal moeten vinden, toch een weekje voor zichzelf willen. We hebben in elke stad een moskee, synagoog of een kerk voor elk geloof. We hebben voor elke mening een politieke partij, zoveel zelfs dat je erover struikelt. Als er gevoetbald wordt rukt de ME met alle liefde uit, omdat supporters nou eenmaal tegenstrijdige meningen hebben. We zijn in Nederland inmiddels zo tolerant met alles en iedereen dat we van gekkigheid niet meer weten dat intolerant ook een woord is.

Op 4 mei, houden we in Nederland twee minuten onze kop. Het hele land is een keer per jaar, twee minuten stil. Geen gekanker op elkaar, geen geschreeuw, geen ruzie, niks. Pak die twee minuten niet van ons af. We denken dan eens even aan anderen, aan hen die ervoor gezorgd hebben dat we in vrijheid leven! Vrijheid, waarvan we af en toe vinden dat we erin beperkt worden. Maar ook dan zijn er nog zeeën van vrijheid. Zeker als je naar de rest van de wereld kijkt.

Blijf daarom met je poten van die stilte af! Bij elk groot evenement leven er mensen in angst. Angst voor een aanslag. De damschreeuwer van 2010 staat bij iedereen nog in het vizier. Het was helemaal geen damschreeuwer, maar de angst regeerde en zorgde voor paniek. Dat het gebeurde in die twee minuten maakte het nog dramatischer. Want tijdens die twee minuten hou je je mond. Dat is fatsoen.

Als je dat niet snapt, en dat niet begrijpt, weet je niet wat het hele woord vrijheid betekent. Dan kun je #geen4meivoormij twitteren en rondschreeuwen wat je wilt, maar dan doe je die andere 364 dagen, voor mij, ook niet meer mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s