Column L1-radio – vrijdag 13 juli

Was ik nou echt de enige die niet voor de Belgen was tijdens de halve finale tegen de Fransen? Iedereen was opeens zo begaan met onze Zuiderburen. Jan Mulder liep voorop in de Belgmania. Hij sprak als analist op de Belgische TV zelfs in de wij-vorm. Tot na de halve finale uiteraard, toen vond hij ineens dat ‘jullie wel veel fouten maakten in de wedstrijd’.

Maar was ik echt een van de enige? Net zoals ik ook een van de weinige ben die geen Levi’s T-shirt in de kast heeft hangen. Kuddevolk! Ik had wel wat redenen om de Belgen te supporteren. Zo heb ik Belgische roots, getuige mijn achternaam. Ik smelt van vrouwen met een Belgisch accent. Frieten zijn mijn favoriete groenten. Dom zijn is mijn specialiteit. Tijdens het schrijven van mijn columns draai ik steevast Gorky en eet ik bonbons.  En na 9 Leffe Blond pienkel ik als Menneke Pis. Maar ik was toch tegen. Jarenlang van Belgen moeten aanhoren dat zij wél en wij nooit wereldkampioen voetbal zijn geweest, woog zo zwaar dat ik besloot toch die arrogante Fransen te supporteren.

Ook de Brexit vond ik helemaal prima. Football is not coming home, thank God. In Engeland hebben ze een nieuw level aan de arrogantie-orde toegevoegd. En niet alleen op voetbalgebied. Ze denken het ook zonder de EU af te kunnen, maar willen wel van alle voordeeltjes blijven profiteren. No way! Met de mentaliteit van een Italiaanse Fiat-werknemer sabelen we dat gedachtengoed graag neer. Alleen al daarom verdient Froome een beker lauwe zeik in zijn gezicht.

De Belgen mogen zich, net als ons, troosten met de gedachten dat ze het mooiste voetbal hebben gespeeld, maar uiteindelijk toch niet de beste waren. In de Tour dragen ze nog het geel, en dat zal Tom wellicht ook nog een keer mogen meemaken, maar uiteindelijk zullen ‘we’ beide niet winnen. Of we daar verdrietig over moeten zijn? Nee. Wij trekken ons zelf, als een Thais voetbalelftal, weer uit het dal en zullen vanzelf fier zijn op onze prestaties.

 

Hè kut… heb ik die Thaise reddingsoperatie toch nog vermeld… en ze hadden al zoveel aandacht…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s