Column L1 radio – vrijdag 22 november

Het was een zwarte (sorry) week voor het voetbal. Zo langzamerhand snap ik er namelijk geen zak meer van. Dus de nitwitten (sorry) die Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vanaf de tribune sinterklaasliedjes en oerwoudgeluiden naar zijn hoofd slingerden, zijn vóór Zwarte Piet?!?!? Ik snap het niet meer, maar volgens mij wil ik het ook niet snappen.

In 2006 startte de UEFA een anti-rascismecampagne en zeven jaar geleden nog liet scheidsrechter Gözübüyük dat ‘respect’-bandje zien. In al die jaren is er nog geen voetballer uit de kast gekomen en over een voetbalwet wordt al jaren gesproken en niks gedaan. Voetbal loopt al jaren achter de feiten aan en er is niemand die er wat aan doet. De hersenloze blijft doen waar ‘ie zin in heeft en de KNVB grijpt niet in, maar drukt extra spandoeken met het woord respect erop. Zelfs de speech van Wijnaldum en de gebaren van de Oranjespelers zijn bij de meeste racisten alweer net zo ingedaald als het besef bij de rechtbank dat Jos Brech zich beroept op zijn zwijgrecht. Je zou wensen dat het andersom was. Dat supporters eens hun muil gingen houden en Brech ging praten.

Dat de liedjes werden geroepen in Sinterklaastijd is natuurlijk geen toeval. Wellicht is dit dan ook hét moment om Zwarte Piet helemaal uit te roeien (alweer sorry). Er is geen kind die het een zier interesseert wie de zak van Sinterklaas draagt, als er maar cadeaus in zitten. Laten we dus massaal gaan voor de keuze die niemand pijn doet.

Komend weekend starten alle wedstrijden met één minuut stilte. Als de hooligan, de hersenloze en de racist maar 90 minuten hun bek houden, want ik ben er zo langzamerhand echt helemaal klaar mee. Fijn weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s