Column RTV Parkstad Wakker worden met Marco – 4 mei

Terwijl de Tweede Kamer pleit voor meer openheid, laten ze een groot gedeelte van het land op slot. De verdere versoepelingen zijn naar voren geschoven. De theaters mogen voorlopig nog niet open, evenals de pretparken en dierentuinen. Ergens is dat heel krom en dat zal later ook gaan blijken uit de nótulen. Want waarom mogen dierentuinen als Primark en IKEA wel open, maar het Gaiapark niet.

Ik reed onlangs super hard langs de geel-blauwe blokkendoos en zag een gigantische rij staan. Nou snap ik dat deze mensen hard op zoek zijn naar een inrichting, maar ze staan voor de verkeerde deur. Laat ze toch lekker naar de dierentuin gaan, dan krijgen ze tenminste nog frisse lucht en kunnen ze reflecteren bij verschillende kooien in plaats van bij de Klippan en Huvudroll.

Alles moet open vindt politiek Den Haag toch? Wel heel typisch dat net op de dag dat de terrassen open mochten, de CoronaMelder kapot ging. Aport Renske. Aport. Rustig maar kind. Rustig maar. Alles in de politiek wordt opener. Nótulen worden zelfs vrijgegeven om dat te bewerkstelligen en dat werd uiteraard weer gevolgd door een ellenlang debat over openheid. Maar als ik de meesten hoor denk ik: doe toch maar dicht die waffel. We gaan die doofpot nog missen straks vermoed ik. Het geurtje ‘kijk ons nou hier eens lekker bezig zijn’ is me namelijk net iets te penetrant.

Dat zijn we bij de KNVB al langer gewend. Ze zijn tegen racisme, maar dan wel alleen volgens eigen maatstaven. Open en eerlijk een statement maken tegen racisme door social media op zwart te gooien zit er voor ons in Nederland niet in, maar stadions volproppen is wel weer bespreekbaar. Na een jaar zonder oerwoudgeluiden en spreekkoren horen we binnenkort weer ouderwets: ‘Hi ha hondelul’, ‘Je moeder is een hoer’ en … jawel dierentuingeluiden. En dan hebben we het nog niet over de toneelspelers op het veld: het is een regelrechte belediging naar al die theaters die dicht zijn.

Het moet allemaal meer open. Als de KNVB dat roept over de stadions, dan zeggen ze eigenlijk: Wij willen meer geld. Heerlijk open. En als er afgelopen weekend één wedstrijd was waar het stadion open had gemoeten, dan was het de Johan Cruijff Arena wel. Dat feestje had je mijlenver kunnen zien aankomen. In een stadion was het een gecontroleerd feestje geworden, nu ergerden zich duizenden mensen aan de coronaregels die overschreden werden. Dat uitten deze mensen dan open en bloot op social media, want vitten op anderen is zo lekker…

Zelf houden ze zich namelijk zo ontzettend goed aan alle regels. Zij staan niet in de rij bij IKEA en Primark en hebben maximaal twee personen op bezoek per dag. Zij hebben het mondkapje praktisch vastgenaaid aan hun bakkes en ontsmetten zich het leplazarus. Och wat heb ik veel respect voor ze. Ik denk dat ik vanavond niet twee, maar twintig minuten stilte houd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s