Column RTV Parkstad Wakker worden met Marco – 29 juni

Afgelopen weekend moest ik plots aan Dion Graus denken. En nu hoor ik u al denken: ‘Gaat het nog wel goed met je Paul?’ Maar ik heb er een hele goede verklaring voor. Iedere keer als ik naar de Tour de France kijk en ik zie mensen meerennen met de coureurs denk ik automatisch: ‘zouden dat vrienden van Dion Graus zijn?’ Welke idioot doet nou zoiets? Ga op atletiek! Maar hou op met dat meerennen. Als je per se wil meerennen doe het dan bij Max Verstappen. Dan heb je ballen.

In de openingsetappe van de Tour de France van dit jaar stond, naar ik aanneem, familie van Dion langs de route. Deze nicht of tante stond met een kartonnen bordje langs de kant. Het mens keek niet eens naar de renners, maar was puur gefocust op de camera, iets dat in de familie van Dion wel vaker voorkomt. Het secreet veroorzaakte een gigantische valpartij, maar dat boeide haar geen hol. Zij was met de noorderzon vertrokken.

Tot zover is het al volslagen belachelijk, maar heeft u ook gezien wat er op het bordje stond? ‘Allez, Opi + Omi!’, vrij vertaald: ‘Hup, opa en oma!’  Ik heb te doen met haar grootouders kan ik u vertellen. Ik heb van horen zeggen dat zij nog voor de finish van de etappe een wilsverklaring hebben ondertekend en deze per aangetekende brief en spoedkoerier hebben opgestuurd naar hun huisarts. Het oudere echtpaar woonde al in Frankrijk in de hoop dat Dion ze niet zou vinden, maar nu is hun leven helemaal een hel geworden.

Weet u wat me ook irriteerde aan die vrouw met dat kartonnen bordje? Ze had een gele regenjas aan. Een gele regenjas. Dat is dus echt niet meer van deze tijd. Daarmee straal je geen diversiteit uit. Ik heb al mijn oranjeslingers en Hollandvlaggen ook van mijn balkon gehaald. Waarom? Omdat het niet divers genoeg is. Regenboogvlaggen moeten het zijn. Zeker als je niet in één adem genoemd wil worden met Orbán en Dion. Geel staat alleen Mathieu van der Poel, de meest diverse renner van het peloton.

In Hongarije zijn regenboogvlaggen zelfs verboden. Het kan dan ook geen toeval zijn dat Oranje, na een rode kaart, het toernooi verliet. Dat zijn statements waar je mee thuis kunt komen. En natuurlijk hebben ze slecht gespeeld en wisselde Frank de Boer verkeerd, u had het als bondscoach ongetwijfeld veel beter gedaan, maar ik ben er heilig van overtuigd dat dit een statement was. Op zo’n toernooi wil je niet meer meespelen. Een toernooi waar de UEFA wegkijkt van wat ze zelf prediken, daar wil je niet aan meedoen. Goed gedaan mannen. Dank je wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s