Column RTV Parkstad – Wakker worden met Marco – 21 september

Bassie kan geen  grapjes meer maken. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Ik zag hem zitten, hij bewoog nauwelijks en zei ook bijna niks. Wiedewiedewie. Zelfs dat kreeg hij niet over zijn lippen toen een stoet oude caravans speciaal voor hem voorbij trok. Wiedewiedewie. Als verstijfd keek hij naar de parade.

Toen 77 jaar geleden de bevrijders als helden aan hem voorbij trokken was hij een jochie van 9 jaar. Op veel plekken in het zuiden van Nederland is de afgelopen dagen stilgestaan bij 77 jaar bevrijding. Het wiedewiedewie van Bassie vloeide hier in echte tranen, maar in Urk marcheerden een groep tieners door het streng gereformeerde dorpje in grijze nazi-pakken. Misschien moet Stef Blok in Urk eens naar gaan boren gas.

Na een week, waarin wederom twee ministers opstapten, is namelijk ook minister Blok druk aan het solliciteren naar ontslag. De mafklapper is van plan om in een Werelderfgoedgebied te boren naar gas. Mag het niet meer in Groningen? Dan maar in de Waddenzee! Zo’n man gun je het stilzwijgen van Bassie.

Van mij mogen ze die Blok op vakantie sturen naar Urk. De Urkers hebben een eigen volkslied, een eigen taal en ik hoop ook een eigen gevoel voor humor. Urk is on-Nederlands, een eiland dat weer tegen het vaste land is aangegroeid als een soort tumor, en waar we het liefst zo snel mogelijk weer van af zouden willen. De mensen daar zijn verknipt en staan zo los van de realiteit dat het meer een Russische enclave is. Een soort van Krim in Nederland. Ze noemen het met dat maffe dialect ook zelf al ‘Oerk’.

Wellicht dat we daar het volgende coalitie-conclaaf kunnen houden. Een weekendje in het luxueuze optrekje van prins Bernhard heeft geen schot in de formatie gebracht, iets wat de Duitsers zo’n 80 jaar geleden wel weer lukte. Nu schiet het voor de meter niet op. Nieuwe gesprekken lukken pas op z’n vroegst volgende week, want deze week is het wat druk. Vandaag zit het hele stel weer gezellig samen in een zaal naar de troonrede te luisteren. Hoedje hier, maatpakje daar en maar lachen naar de camera. Het is toch een maf zooitje bij elkaar.

Bassie en Adriaan hadden er een klucht over kunnen schrijven waar we wekenlang voor naar de beeldbuis zouden kijken. Maar in Den Haag heeft men veel langer nodig om op zoek te gaan naar de verloren schat. Om te huilen is het. Wiedewiedewie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s