Eindelijk weer de planken op! Zaterdag 2 juli in Theater Heerlen met Boeiuuhh!

Na twee jaar op rij op het laatste moment onze oudejaarsconference te hebben moeten annuleren, gooien we het over een andere boeg. De voorbereiding voor een oudejaarsconference vergt namelijk zo’n 11 maanden tijd. Naast het nauwgezet volgen van nieuws en het bedenken van grappen en sketches, betekent het schrijven van een conference, namelijk vooral schrappen. Het nieuws achterhaalt de grap regelmatig of het nieuws neemt een wending, waardoor een sketch ongepast of overbodig wordt. Juist dát is de kick van het maken van een oudejaarsconference. We zuigen het nieuws op, kijken er met een andere blik naar, komen met ideeën en humoristische invalshoeken en als de grap dan uiteindelijk de show haalt, geeft dat de kick.

Grappen die de show uiteindelijk niet halen zorgen voor voorpret en lol in de voorbereiding. Een sketch loslaten leer je met de jaren en zo nu en dan worden er ook teksten bewaard om te kijken of het een jaar erop – in een andere setting – wel te proberen valt. Zo nu en dan iets in de prullenbak smijten vinden wij dus helemaal niet erg. Een hele conference weggooien wel. Een conference is gebonden aan het nieuws van dat jaar en heeft dus een houdbaarheidsdatum. Vanwege de coronapandemie hebben we er inmiddels twee weggegooid. Dat is voor ons vervelend, maar ook voor het team waar we mee samenwerken. We hebben een vaste geluidsman (Marcel Beer) en ons animeermeisje Amber Delahaye verzorgt al jaren decor, posters en alles wat erbij komt kijken. Ook zij gooien agenda’s leeg en werken achter de schermen mee.

En wat te denken van de mensen die vanuit het theater bij ons aansluiten. Het licht verzorgen, materiaal op de plaats zetten, er alles aan doen om artiesten in de watten te leggen, kaarten verkopen, jou van een drankje voorzien, jassen ophangen en teruggeven, de boel schoonmaken zodat het er pico bello uitziet én ons boeken. Met name deze groep is afgelopen jaren flink in de kou gezet en dat gebeurt naar onze mening nog steeds. Hugo de Jonge vergeleek de theaterbranche met een schijfje dat al jaren niet meer wordt gebruikt: ‘Ga anders een dvd’tje kijken’, riep hij over de lange sluiting die de cultuursector te verwerken kreeg. Dat soort opmerkingen zorgen ervoor dat wij, als theatermakers, het vertrouwen zijn kwijtgeraakt dat de sector bij een nieuwe lockdown, gespaard gaat blijven.

Het is om die reden dat wij daarom geen oudejaarsconference meer willen maken en zullen spelen. Helaas moeten we er rekening mee houden dat er in de toekomst wellicht nieuwe sluitingen aankomen. Aangezien een conference enkel te spelen is in december, is er daardoor geen doorschuifmogelijkheid. Vandaar dat we de conferences vaarwel hebben gezegd en ons daar niet meer op richten. Nooit meer? Weten we niet, maar voorlopig niet meer.

Zitten we nu in de put? Nee natuurlijk niet! Peul Jan is ontketend. Want na twee jaar niet te hebben kunnen optreden staan we te popelen weer te mogen spelen. We gooien alle schroom van ons af met een nieuw theaterprogramma Boeiuuhh! Het programma is een mix van zorgvuldig bewaarde sketches en grappen die – net als goede wijn – een tot twee jaar rijpingsproces achter de rug hebben. Dat vullen we aan met nieuw materiaal, muziek, typetjes en overgieten het geheel met jus die zorgt dat je een heerlijke avond achterover kunt leunen om weer eens ouderwets te lachen. Want lachen…. dat is wat we nodig hebben. Op 2 juli staan we in het mooiste theater van het zuiden: Theater Heerlen. De kaartverkoop is al gestart. Jij komt toch ook?

Kaarten zijn vanaf nu te koop via www.plt.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s