PEUL JAN

 

Samen met Jan Widdershoven vorm ik duo Peul Jan. In 2003 zijn we gestart met het samen schrijven van Nederlandstalige luistermuziek, maar inmiddels doen we veel meer dan dat. In 2004 stonden we met ons eerste theaterprogramma ‘Debuut’ op de planken van Theater Lexor. Luistermuziek vormde de basis en het programma werd aaneengeregen met absurdistische anekdotes. Het smaakte naar meer waarna een jaar later het programma ‘Best tof’ volgde, een programma dat al meer richting cabaret ging, maar waar muziek de overhand bleef voeren.

Het plezier in cabaret groeide en groeide, waarna we in 2006 zijn gestart met de Oudejaarsconference. Ook in deze voorstellingen blijft muziek een belangrijke rol spelen. We brachten in totaal drie cd’s uit: de EP Debuut (2003), het album Dit ruikt naar Kroeg (2006) en de EP Tien (2013) ter ere van ons tienjarig jubileum. Tien is tevens een knipoog naar het album Ten van Pearl Jam, waar de naam Peul Jan gekscherend aan is ontleend. Verder hebben we een eenmalig carnavalsuitstapje gemaakt met het nummer ‘Op volle toere’ waarmee we zeer verrassend het Heerlens Sjlagerkonkoers wonnen. Verder hebben we ook de theaterprogramma’s Tien (2013, Royal Theater), Dronkemansliefde (2017, Theater Heerlen), Boeiuhh! (2022, Theater Heerlen) op de planken gebracht. 

Tijdens de coronapandemie volgden er lockdowns in december 2020 en 2021. In beide jaargangen moest de oudejaarconference op het laatste moment geannuleerd worden. Het heeft ons doen besluiten om na 13 jaar te stoppen met de oudejaarsconference. Voorgoed?| Dat zal de tijd leren, maar aangezien een conference seizoensgebonden is en in die periode de overheid tot twee keer toe op het laatste moment een lockdown afriep durven we het niet meer aan. Het schrijven van een conference start al in de erste maanden van een jaargang. In 2022 sloten we het jaar toch op cabareske wijze af door bij Café Pelt tijdens de talfshow Noa de Mes met sketches terug te blikken op het jaar. Grote kans dat dit volgend jaar weer gaat gebeuren.

In 2023 gaan we wederom de planken op in de theaters. We vieren dit jaar ons twintigjarig bestaan met een theaterprgramma. Meer daarover later.

Naast onze gezamenlijke activiteiten, hebben we ieder ook onze solo activiteiten. Zo is Jan Widdershoven in 2019 benoemd tot stadsdichter van Heerlen en schrijft hij Limburgstalige muziek. Hij won in 2010 het Sjun Lidjer Konkoer in Kerkrade.